عکاسی طبیعت همواره برای عکاسان آماتور تا حرفه ای و البته عموم مردم جذاب و مورد علاقه بوده است. طبیعت به دلیل برخورداری از تنوع لوکیشن و تغییرات در فصول مختلف پتانسیل بالایی برای عکاسی دارد.
عکاسی از طبیعت دارای شاخه های مختلفی است. عکاسی مناظر طبیعت، عکاسی ماکرو، عکاسی حیات وحش شاخه های عکاسی از طبیعت شناخته می شوند.
در عکاسی طبیعت، اصل زیبایی شناسی و مستند بودن عکسها مهمترین فاکتورها تعریف شده است. ثبت مناظر، عناصر و جانداران طبیعت با هدف استفاده جامعه علمی و معرفی به عموم مردم از مزایای آن محسوب میشود.
عکاسی طبیعت شاخه ای از هنر عکاسی است که در آن سوژه های مختلف موجود در طبیعت به شکلی واقعی ثبت می شوند. در عکاسی طبیعت بر خلاف عکاسی لنداسکیپ همه چیز همانطور که هست باید نمایش داده شود. در عکسهای طبیعت نباید آثاری از حضور مستقیم یا غیر مستقیم انسان دیده شود. مناظر، عناصر و حتی جانداران نباید پرورش یافته توسط انسان باشند. در بخش ادیت این عکسها هم باید توجه کنید تا دخل و تصرفی در عناصر و رنگها اتفاق نیفتد.
تفاوت های عکاسی طبیعت با عکاسی لنداسکیپ(منظره)
در عکاسی از طبیعت و لنداسکیپ سوژه های یکسانی وجود دارد اما این دو شاخه تفاوت های زیادی با هم دارند. بسیاری از دوستان عکاس، عکاسی لنداسکیپ را همان عکاسی طبیعت می دانند. اما در تعاریف انجمن ها و جشنواره های بین المللی این دو شاخه عکاسی از هم تفکیک شده اند. در ادامه به تفاوت های این دو ژانر عکاسی می پردازیم.
همانطور که گفتم بسیاری از سوژه ها در عکاسی لنداسکیپ و طبیعت یکسان هستند. اما برای تهیه عکسهای شاخه طبیعت محدودیت هایی وجود دارد. یکی از این محدودیت ها عدم حضور انسان در عکسهای طبیعت است که در شاخه منظره یا لنداسکیپ چنین محدودیتی وجود ندارد. در عکسهای طبیعت هیچ نوع سوژه و اِلمانی که مرتبط با انسان است دیده نمی شود.
حیوانات اهلی یا دست آموز انسان، گیاهان پرورش یافته، کلبه، پل، حصار، جاده، تابلو، کابل های برق و بسیاری عناصر دیگر اِلِمان های مرتبط با انسان هستند که نباید در عکسهای طبیعت دیده شوند. اما در عکاسی لنداسکیپ چنین محدودیتی وجود نداشته و حتی بخشی از این عکسها مربوط به عکاسی مناظر شهر است.
تفاوت دیگر در نوع ویرایش عکسهای طبیعت و لنداسکیپ است. در عکاسی طبیعت همه چیز باید بصورت واقعی دیده شود. حذف یا اضافه کردن عناصر عکس طبیعت، تغییر در رنگها و خارج کردن از فضای رنگی واقعی مجاز نیست. اما در عکسهای مدرن لنداسکیپ حذف عناصر اضافه و ایجاد فضای رنگی خارج از آنچه در عکس ثبت شده مجاز است. در ادیت عکسهای منظره هدف افزایش زیبایی بصری عکسها بوده اما در عکسهای طبیعت هدف تهیه یک خروجی طبیعی، مستند و رئال است.
سوژههای عکاسی در طبیعت
عکاسی از طبیعت در برگیرنده موضوعات بسیاری بوده که انسان در هیچیک از آنها نقشی ندارد. گلها، درختان، حیوانات غیر اهلی، مناظر دریا، کوهستان، رودخانه، کویر و … از جمله سوژههای عکاسی طبیعت هستند. این عکسها کاربردهای متعدد علمی، تاریخی و گردشگری داشته که باعث اهمیت این ژانر عکاسی می شود.
عکسبرداری مستمر از طبیعت و حیات وحش برای نگهداری اکوسیستم بسیار مهم است. ثبت عکسهای واقعی از طبیعت باعث می شود محققان بتوانند بروی اکوسیستم مناطق مختلف تحقیقات مداوم داشته و خطرات تهدید کننده طبیعت را پیش بینی کنند. این موضوع حتی در زیر شاخه عکاسی حیات وحش برای حفاظت و نگهداری از گونه های جاندار کمیاب و حتی در حال انقراض بسیار حائز اهمیت است.